logo
Kövess minket
Labdarúgás és futsal
Íjászat
Top

Légy részese futsal csapatunknak Kiemelt fontossággal kezeljük a fiatalokkal való foglalkozást Játékosaink gyakran maradnak edzés után is gyakorloni Számunkra ez nem csak egy sport, ez életforma Tanulj a legjobbaktól, sportolj a legjobb helyen Fontos a csapat, de emellett fontos a saját fejlődésed is A csapattársaid legyenek a pédaképeid A legkisebbektől a felnőttekig mindenki egyfromán fontos

Kik vagyunk?

Az 1913-ban alakult Újszegedi Torna Club különálló szakosztályaként 2010 augusztusában kezdte tevékenységét Futsal csapatunk.

Kiemelt fontossággal kezeljük a fiatalokkal való foglakozást. A felnőtt csapat sikeres szerepeltetése mellett – szerves együttműködésben, de önállóan – foglalkozunk különböző szintű utánpótlás korú, korosztályú gyerekekkel. Fontos, hogy Szegeden és körzetében a teremlabdarúgás területén is legyen egy megfelelő bázis ahol az erre alkalmas tehetséges gyerekek szervezett formájú foglalkozás keretén belül kapjanak képzést, nevelést.

Tudj meg többet rólunk!

Kis futsaltörténelem

A futsal a nagypályás labdarúgás hivatalos, elsősorban teremben játszott változata azzal, hogy e játék szabályai eltérnek a nagy- és a kispályás fociétól is. E különbségek nemcsak a rövidebb ideig, kisebb területen, kevesebb játékossal és másféle labdával történő játékból adódnak, ennél jóval több módosítás és egyszerűsítés történt a „hivatalos focihoz” képest. Mára a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) is elismerte a játékot, jelenleg 35 ország válogatottja tartozik a szervezet irányítása alá. Neve eleinte Five a Side volt, későbbi elnevezése az angol football és a spanyol sala (terem) szavakból született meg.

Az Uruguayból eredő játékot 1930-ban Juan Carlos Ceriani Gravier a futballból hozta létre a fiatalok versenyeztetésére, egyszerűsített, módosított játékszabályokkal. Ezt az új sportot eredetileg kosárlabdapályákon való játékra fejlesztették ki, és 1933 szeptemberében megjelent egy szabálykönyv. Célja az volt, hogy olyan csapatjátékot hozzon létre, amelyet beltéren vagy kültéren is lehet játszani, de amely hasonló a futballhoz, amely ott elég népszerű lett.

Ceriani, a szabálykönyv megírásakor, a futball alapelveit vette figyelembe (a labda minden testrészhez való megérintésének lehetősége, kivéve a kezeket), de más sportágakból is átvett szabályokat: a kosárlabdából a csapat játékosainak száma ( öt) és a játék időtartama (40 tényleges perc); a vízilabdától a kapusra vonatkozó szabályok; a csapat kézilabdától a mezőny és a gólméret szempontjából.

Kezdetben a szabályok nem voltak egységesek. 1956-ban Habib Maphuz és Luiz Gonzaga de Oliveira Fernandes módosította a szabályokat a brazíliai São Paulo YMCA-n belül, hogy az idősebbek versenyezhessenek. Luiz de Oliveira 1956-ban írta a „Fuitsal szabályainak könyvét”, amelyet aztán nemzetközi szinten is elfogadtak.

A futsal Dél-Amerikában hamar nagy népszerűségre tett szert, Brazíliában az ötvenes évek óta kedvelik, még Ronaldo, Ronaldinho, és több ma neves focista is előszeretettel játszotta. Az 1967–1985 közötti időszakban Brazília ötszörös dél- és egyszeres pán-amerikai kupagyőztes, valamint kétszeres nemhivatalos világbajnok lett, utóbbiban Paraguay egyszer győzedelmeskedett.

Futsal-03
Futsal-2

A Futsal a világ leggyorsabban növekvő terem sportjává vált. Az Egyesült Államokban a futsalt játszó ifjúsági játékosok 100% -kal növekedtek 2013-tól 2014-ig, és ez a növekedés ma is folytatódik. A gyors növekedés annak a felismerésnek köszönhető, hogy az erős futsal-alap kulcsfontosságú az ifjúsági futballkultúrában. A pályán és azon kívül rejlő előnyök óriásiak a fiatal játékosok számára, és csodálatos gyakorlási lehetőség az idősebb, tapasztaltabb játékosok számára.

Az előrejelzések szerint a futsal játékosok száma négyszerese lesz a nagypályás játékosok számának és 2025-re népszerűbb lesz, mint a nagypályás foci. A szakértők szerint a Futsal csodálatos alapot és kiegészítést ad a futballjátékhoz, de a jövőbeli kilátások szerint úgy tűnik, hogy a sport nagyobb szerepet kap és jobban reflektorfénybe kerül, mint a hagyományos labdarúgás. 

A Futsal Magyarországon

A kispályás labdarúgás elterjedése Magyarországon a hatvanas évek elejére tehető. Akkor, az aktív labdarúgást abbahagyó játékosok levezetésképpen kezdték el űzni a kispályás – szórakoztató és gyors – játékot. Szervezett formában 1989. óta működik Magyarországon a szakág, az MLSZ égisze alatt, a Kispályás Bizottság irányításával. A bajnokságokat itt is őszi-tavaszi rendszerben szervezik, változó létszámmal, időnként úgynevezett play-off rendszerben.

Amennyiben többet szeretnél tudni a magyar futsal jelenlegi helyzetéről vagy kiváncsi vagy a bajnokság eredményeire, látogasd meg a Futsal Hungary oldalát, ahol minden információt megtalálsz a sportágról.

Legyél része csapatunknak és legyél olyan, mint a kedvenc játékosod. Jelentkezz még ma az UTC FUTSAL TEAM-be!

Legjobb pillanatok a futsal világából

Varázslatos megoldások
TOP 10 GOALS | EURO Futsal 2018
Pár pillanat a női futsal világából