logo
Kövess minket
Labdarúgás és futsal
Íjászat
WORK TIME: 09:00 - 17:00
FIND US: New York
CONTACT: +0800 2537 9901
Top

Mi valóra váltjuk az álmainkat Célunk megismertetni az íjászat szellemiségét Nemcsak csapat, hanem család Mindenki megtalálja az érdeklődési körének megfelelő stílust Az igazi sikereket csapatként tudjuk elérni Kiváló szabadidős tevékenység egy kiváló csapatban Az íjászat szerves része a magyar kultúrának. Az ország legnagyobb íjász szervezete vagyunk Világ- és Európa Bajnokokat nevelünk 100-nál több bajnoki cím, több országos csúcs is a nevünkhöz fűződik
Universiadé
Az UTC különálló szakosztályaként működünk 2000 óta. Időközben az ország legnagyobb íjász szervezetévé nőttük ki magunkat.
UTC_116
Az edzések mellett rendszeresen tartunk baráti összejöveteleket, melyen az íjászat mellett a csapatépítés is helyet kap.
UTC_íjászat_108
Ha kedvet érzel az íjászat iránt, ha kipróbálnád magad ebben a sportban, ha érdekel a hagyományőrzés, keress minket!
3D íjászat.

A vadon élő állatokat megformázó, térbeli célokról kapta a nevét, melyeken különböző találati zónák vannak.

Pályaíjászat

A lövések sík terepen, leginkább sportpályákon elhelyezett lőlapokra történnek meghatározott távolságra.

Terepíjászat

A terepíjászat a klasszikus, koncentrikus körös céltáblákon megvívott sportíjászat terepre való kivitelét jelenti.

Történelmi íjászat

A történelmi íjászat egyre népszerűbb sport hazánkban és Európa szerte. Sport és hagyományőrzés egyben.

Legyél tagja lendületesen fejlődő íjász szakosztályunknak! Hívj most!

A 3D szakágról

A háromdimenziós szinte élethű PU-hab állatgurákra lőve szinte a vadászatszerű élményként élhetjük meg a hagyományos vadászfordulókat. A legnehezebbnek tartott terepíjászati mód, mivel soha nem előre közölt távolságokról kell a lövést leadni.

A változatos terepviszonyokból fakadóan az íj tökéletes ismeretét és kiváló távolságbecslő képességet követel a versenyzőtől. A magyar 3D íjászok a világ élmezőnyéhez tartoznak. Akár FITA, IFAA, vagy IAA szabályzat szerint rendezett versenyeken indulnak versenyzőink, szinte biztosak lehetünk abban hogy érmekkel térnek haza.

A vadászat során sincs a vad oldalára célpont felfestve. A különböző találati zónák, a célzáskor általában nem láthatók. A 3D íjászat gyorsan fejlődik és komoly versenysporttá nőtte ki magát. Ebben egy kicsit mindenki átélheti a legősibb vadászszenvedélyét és még versenyezhet is.

Pályaíjszat

A pályaíjászat első pillantásra talán a legegyszerűbbnek tűnő szakág az íjászaton belül. Egyszerűsége ellenére mégis egy-egy versenyen a viszonylag nagy lövésszám miatt komoly fizikai és mentális felkészültségre van szükség, hogy lövéseink ugyan olyan pontosak legyenek úgy a verseny legelején, mint a legvégén. A pályaíjászat a nyíllövés, ill. az íjászat alapiskolája.

Az Olimpiai játékok programjában csak az olimpiai relexíj osztály szerepelhet, a Világjátékokon a csigás íjászok versenyezhetnek. Mind két íj stílus részt vehet a Paralimpián.

Talán a legismertebb pályaíjászati forma a mindenki által jól ismert, több színű (belülről kifelé: sárga, piros, kék, fehér és fekete), 10 körös lőlapra történő lövésekből álló versenyforma. Pályaversenyeken a lövések sík terepen lőlapokra történnek meghatározott távolságra és meghatározott idő alatt.

Történelmi íjászat

„A történelmi íjászat sport és hagyományőrzés egyben.”

A történelmi íjászat egyre népszerűbb látványos sport hazánkban és Európa szerte. A történelmi íjász versenyek hangulata, korhű, történelmi jellegű ruhák világa könnyen rabul ejti a nézőket, leendő íjászokat. Sokak számára jelenti a szabadidő hasznos, kellemes eltöltését. Vannak, akiknek egyfajta időutazás a régi korokba. Van, akiknek a hagyományok, a honfoglaló magyarság hadi tudományának ápolása, bemutatása. 

A Magyar Íjász Szövetség keretén belül 2000-óta létezik történelmi íjász szakág, ahol eleinte csak két íj kategóriában lehetett versenyezni (történelmi hosszúíj, és pusztai merevszarvú reflexíj) melyek paraméterei pontosan rögzítve voltak. Az évek során bővültek a kategóriák. A mai napig követelmény azonban a céllövő heggyel ellátott, madár tollazatú fa nyílvessző.

Terepíjászat

Maga a terepíjászat a vadászíjászatra való felkészülésből ered. A terepíjász versenyeken jelöletlen, illetve jelölt távolságokon, szabványos lőlapokra löne. Jellemző a szakágra a célonkénti több lövés lehetősége és a lőtávok igen széles skálája

Akik a szabadidejüket szeretik a természetben eltölteni és szeretnek célba lőni, azoknak a terepíjászat valamelyik formája adhat egy tartalmas hétvégi szórakozást. A terepversenyek lényegét a domborzatból fakadó le és fellövések és a növénytakaró miatti fényviszonyok váltakozása adja.

A pálya mezei, erdei környezetben kialakított változatos vonalvezetésű rövid túra útvonal, ahol kis csoportokban haladnak körbe. A nyomvonala mentén különböző távolságban elhelyezett és többféle méretű körkörös, vagy állatot illusztráló papír célokra lehet lőni.